Alternatieve verwarming is milieuvriendelijk
6 februari 2015
Warmtepomp als hoofdverwarming.
6 april 2015
Alles bekijken

Verwarmen met pellets

De eigenschappen van hout zijn niet constant, het is dan ook een natuurlijk materiaal. Bij verbranding is met name het vochtgehalte van het hout belangrijk, omdat het een sterke invloed heeft op de hoeveelheid warmte per kg hout.

Daarnaast zijn we gewoon geraakt aan een zeker comfort in onze woonomgeving. Hout stoken betekent normaal ook voorbereiding: zagen, klieven, laten drogen. En onderhoud: denk maar aan stof, as, schoorsteenvegen.

Om modern comfort te verzekeren en de nadelen van houtverbranding minimaal te maken, heeft men houtpellets ontwikkeld. Hout wordt vermalen, gedroogd en geperst en zo omgevormd tot cilindervormige pellets, met voldoende stevigheid zonder lijm of andere toevoegingen.

Deze pellets hebben, indien ze geproduceerd zijn volgens de regels van de kunst, stabiele kenmerken:  afmetingen, asvorming, stofgehalte en energie-inhoud. Ze kunnen automatisch toegevoerd en gecontroleerd verbrand worden. Deze verbranding heeft bovendien een hoog rendement en een lage uitstoot van schadelijke stoffen.

Hoewel de pellets op zich goedkoper zijn dan de fossiele brandstoffen, is de investering in de installatie groter, zeker ten opzichte van de moderne gasketels, waar geen brandstofopslag nodig is. Daarom is het gebruik van pellets voor verwarming en eventueel warmwaterproductie een zinvolle keuze als u geen aansluiting kunt krijgen op het aardgasnet. Een goed geïsoleerd huis is ook in dit geval een manier om het verbruik en de kosten minimaal te houden.

Comments are closed.