IBA Technics – Jaarlijks verlof
11 juli 2019
Alles bekijken

Overheid subsidieert je thuisbatterij

Wie zelf stroom opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen, doet er goed aan die meteen lokaal te verbruiken. Wie meer stroom opwekt dan hij kan verbruiken, en niet beschikt over een batterij, dient die overtollige stroom op het net te zetten. Voor dit gebruik van het net wordt een prosumententarief aangerekend. Met een batterij kunnen kleine producenten hun overtollige stroom voortaan opslaan en achteraf weer ontladen, wanneer hen dat het beste uitkomt.

Hoeveel bedraagt de premie?
De premie voor de thuisbatterij is afhankelijk van de capaciteit van de zonnepanelen-installatie en zal 250 euro per kilowattuur bedragen met een maximum van 3200 euro per aansluitingspunt of 35 procent van de investeringskost. Voorlopig is de premie verkrijgbaar tot eind 2020.

Digitale meter noodzakelijk
Om een batterij goed te kunnen benutten is het van belang dat ze slim wordt aangestuurd. Daarom is een digitale meter die de afname en injectie van stroom op het net apart registreert, een voorwaarde om voor een batterijpremie in aanmerking te komen. De uitrol van de digitale meter startte op 1 juli, maar wie nog niet direct aan de beurt komt en toch al een batterijpremie aanvraagt, krijgt de kosten voor de installatie van een digitale meter vergoed.

Door een batterij slim aan te sturen en pas te laden als er een overproductie is, wordt zij een belangrijke schakel tussen de zonnepaneleninstallatie en het distributienet. De batterij kan het distributienet ontlasten als er een piekproductie is. Maar ze kan net zo goed stroom aan het net leveren als de energievraag groot is.

Andere voorwaarden om subsidie te ontvangen
De premie is alleen van toepassing voor milieuvriendelijke batterijen, klassieke loodzuurbatterijen komen dus niet in aanmerking. De batterij moet ook geplaatst worden door een elektrotechnisch installateur. IBA Technics is een erkend elektrotechnisch installateur. De premie kan vanaf 1 augustus worden aangevraagd bij departement Omgeving.

Stel je vraag aan IBA Technics
Aarzel niet en contacteer IBA Technics voor meer informatie betreffende passende oplossingen voor thuisbatterijen. Vul het contactformulier in en laat ons weten waarop wij een antwoord kunnen geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *